Валежи и захлаждане в средата на седмицата

Сподели новината:
2.jpg
България

Последните десет дни на ноември ще са по-топли за този месец в навечерието на зимата. Времето ще е често променливо и подвластно на смущения със сравнително краткотрайни валежни обстановки.

В понеделник и вторник температурите в светлата част на денонощието ще достигат интервала от 12 докъм 16-17 градуса. В първия от дните все още в западните и централните части на Дунавската равнина и по планините ще е ветровито, с осезаемо студени пориви. Облачността ще е променлива – повече слънце се очаква в понеделник, докато във вторник облаците ще надделяват с тенденция късно следобед да завали в Северозападна България.

В средата на седмицата облачността ще остане значителна с чести валежи в сряда, предимно в Западна и Южна България, локално по-интензивни на места в западните райони, както и в Югоизтока. В четвъртък до обяд валежите ще спират, а привечер и облаците ще се разкъсват. Дневните температури ще са по-ниски в четвъртък – между 5 и 10 градуса.

От петък до края на седмицата валежите ще са оскъдни и на малко места. Облачността – динамична и с краткотрайни разкъсвания. Температури призори – между 3 и 8 градуса, следобед през почивните дни – до 16-17 в обичайно топлите райони. В неделя ще е ветровито със студени пориви от северозапад по преминаването на нестабилен студен фронт, който с малка вероятност може да донесе символични валежи от сняг най-вече в планините.

Последната ноемврийска седмица ще започне с топло време през първата половина. Ако текущата прогноза се запази, в първите дни на декември (2-3 декември) ще се оформи средиземноморски циклон с потенциал за снеговалежи и в ниската част на страната. При подобен сценарий е възможно в дните около Никулден да посрещнем първото по-осезаемо застудяване с отрицателни дневни температури в някои райони.

Ad