Възрожденски Котел с най-красивия Туристически информационен център в България

Сподели новината:
DSC_0639.JPG
Сливен

Днес, възрожденски Котел, се сдоби с нова важна, актуална и изключително необходима придобивка – красив и привлекателен Общински туристически информационен център. Успешното реализиране на обновяването на сградата на бившия Младежки дом, позициониран в близост до архитектурния квартал „Галата“, стана възможно благодарение на съвместната работа между Община Котел и Местната инициативна група „Котел-Сунгурларе-Върбица“. Той е съвременно оборудван с необходимата техника, обзавеждане, компютри и експонати от местния бит и култура на котленеца.  

На церемонията присъстваха редица гости, сред които председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова и общински съветници, представители на бизнеса и сдружения с нестопанска цел, кметове и кметски наместници, общински служители, служители на Исторически музей – Котел, Държавно горско стопанство-Котел, учебни заведения, граждани.

Вълнуващо слово за значението на новата придобивка, за важността и приоритета в развитието на туристическите дейности в региона и за връзката между всички останали проекти с центъра, произнесе кмета на община Котел Коста Каранашев.  Той не пропусна да отбележи стратегическото разположение на Котел и региона на картата на България, както и на изобилието от забележителните архитектурни и културно-исторически обекти.

„Сградата на бившия Младежки дом е поредната сграда, на която Община Котел вдъхва нов живот. Идеята беше в нея да се създаде туристически център, който да информира туристите, да рекламира хотелиерския и ресторантьорския бранш, както и да дава цялостна визия за община Котел. Амбицията ни е нашият център да е най-красив и най-работещ в страната и да се превърне в своеобразен портал към опознаването на културно-историческото минало на нашия край. С изграждането на единствения по рода си възрожденски детски летен атракцион в местността „Дълга поляна“ и шестте туристически пътеки, в котленския балкан, от следващия туристически сезон, Котел ще може да предложи на своите гости от близо и далеч уникален за България туристически продукт“, каза по време на официалното откриване на центъра, кметът  Каранашев.

„Вече сме забелязани извън рамките на България, благодарение на нашите два фестивала и фасадите, които изрисувахме в града. Смея да твърдя, че Котел стана един от най-красивите български градове. Следващата ни стъпка е да направим картинна галерия в съседната сграда, а съдействие за това наше намерение получихме от един от най-големите меценати в България – г-н Руси Куртлаков“, каза в заключение градоначалникът.

След тържествените приветствия, кметът, председателят на Общинския съвет и директорът на ОТИЦ – Мария Георгиева, поканиха гостите да влязат да разгледат обстойно дългоочаквания туристически център. Всички бяха очаровани, изразиха възхищение и пожелаха той да бъде винаги пълен и да изпълни своята мисия. От името на местния клуб „Котелъ“ беше направено и  дарение за бъдещата арт галерия – 7 картини на котленски майстори.

Туристите, които се очаква да посетят града до края на 2023 г. и цялата 2024 г. – българи и чужденци, са един от основните приоритети за служителите в Туристическия информационен център, занимаващи се с развитието и предоставянето на услуги в сферата на туризма във възрожденския град.

В него, посетителите ще могат да получат полезна информация за всички туристически обекти на територията на общината. Да се снабдят с проспекти, пътеводители и карти, както и логистика за достъп до всички услуги, които градът ни предоставя като възможности за туризъм.

Стремежът на екипа на ОТИЦ „Котел“ е да е в услуга на гостите и жителите на община Котел, както и да бъде адекватно реагиращ на туристическия поток и на съвременните изисквания в туристическия бранш. Те са убедени, че новооткрита туристическа перла ще постави началото на развитието на туризма във възрожденски Котел, отваряйки широко врати към Европа още от тази година.

Ad