Великите любовни истории: Айторн Сена, Лилиан. Суса. Адриане. Три за щастие... Преди нещастието

Сподели новината:
Великите любовни истории: Айторн Сена, Лилиан. Суса. Адриане.
Любопитно

Сена е най-ярката звезда на Формула 1, гигант в спорта си, почитан като светец в родната Бразилия, обожаван от жените, богат и харизматичен. Може ли изобщо животът да стане по-хубав? Всъщност щастието и нещастието са двете страни на една монета – никога не знаеш какво ще се падне, когато я подхвърлиш. На 1 май 1994 г. късметът на великия състезател най-накрая се изчерпва. По време на седмата обиколка на злокобната писта “Имола” в Сан Марино, болидът му изхвърча от пистата със скорост 310 км/ч и се забива в стоманените ограждения. 34-годишният Сена загива на място.

Въпреки че когато си отиде толкова млад човек, не върви да поклатим глава и да заключим мъдро “Еми поживял си е достатъчно”, за Айртон Сена това все пак важи с пълна сила. И не говорим само за спортните му постижения и славата. Говорим за завоеванията на любовния фронт. А те не са едно, и две. Нито даже десет. Три са жените обаче, които влизат не само в леглото на Сена, но и в сърцето му.

Лилиан. Суса. Адриане.

Ето техните истории.

Да бъдеш на второ място след колите

Когато Айртон и Лилиан Васконселос се женят през февруари 1981 г., двамата са още млади-зелени. Той все още е състезател по картинг и ще минат три години преди да се качи на щурата въртележка на Формула 1. Двамата се познават от детинство и им се струва романтично и редно да се “вземат”, след като вече са спали заедно. Но както често става в живота, един необмислен брак на такава малка възраст често трае колкото едно футболно полувреме. Е, в случая две години, но втората минава на принципа “Като не върви, го бутаме”. Скоро след сватбата Сена подписва договор да се състезава за тима “Ван Диймeн” и младоженците заминават за Великобритания. Айртон е толкова нахъсан да печели и да направи име в мотоспорта, че почти не обръща внимание на младата си жена. Лилиан изобщо не е очарована от този развой на събитията. Години по-късно ще каже: “Аз бях на второ място. Състезанията бяха на първо. Нищо не беше по-важно за него – нито семейството, нито жена му, нищо.”

След като сезонът приключва, семейството се връща в Бразилия и решава да даде втори шанс на разклатения си брак. Айртон дори обмисля да прекрати с автомобилния спорт и да влезе в семейния строителен бизнес. Но страстта му към колите надделява и в началото на 1982-а се връща в Англия. Без Лилиан този път. На хартия бракът им продължава само още няколко месеца, след което приключва по взаимно съгласие. Малкоизвестен факт е, че въпреки краткия им брак, Лилиан остава близка с неговото семейство и до ден днешен.

Целувки за късмет

Вече свободен от брачните окови, Айртон полита като волна птица по пистите по света. През 1984 г. е дебютът му във Формула 1, в Гран При на Бразилия, където се класира 17-ти. На следващата година става член на тима “Лотус-Рено”, с който печели и първото си голямо състезание – в Ещорил. След като се окичва с титлата световен шампион през 1995 г., по природа срамежливия младеж от Сао Пауло изведнъж се озовава под блясъка на прожекторите. Започват да го канят насам и насам, да дава много интервюта и да участва в телевизионни програми. По време на едно такова участие в детско коледно шоу през 1988 г. водещата Суса Менегел прави нещо неочаквано и извън сценария: покрива лицето на знаменития си гост с целувки. Както казва, за късмет – по една целувка за всяка следваща година година – от 1989-а та чак до 1993-а. Публиката се залива от смях и искрено се забавлява, гледайки как световният шампион танцува на сцената на детско предаване. След години, припомняйки си първата им среща, Суса ще потрепери от злокобното предзнаменование на нейните целувки: “Трябваше да го целуна и за 94-а! А спрях на 93-а…”

Връзката на Сена и Суса продължава от Коледа на 1988-а до Голямата награда на Монако през 1990-а, когато става ясно, че заради многото си професионални ангажименти просто не им остава време да бъдат заедно. По повод раздялата им Суса казва: “Той има нужда някой да бъде с него по 24 часа на ден и аз имам нужда някой да бъде с мен по 24 часа. Така че просто няма как да се получи на този етап…” Дават си негласно обещание, че след като Сена приключи с Формула 1, пак ще се съберат и може би ще се оженят. След смъртта му Суса многократно ще се разкайва, че не е направила усилие да отдели повече време на връзката им. На погребението на Сена Суса е неутешима. Застанала е сред членовете на семейство Сена, които са я допуснали толкова близо, не само защото я харесват като личност. Те са убедени, че тя е била голямата любов в живота на Айртон и че следващото му гадже, Адриане, е била само за запълване на огромната празнина, която е оставила Суса след раздялата им.

Само че Адриане така и не успява да запълни пробойната в сърцето на шампиона. Дори напротив, ще направи нова.

Златотърсачката

Може да се каже, че историята на Сена и Адриане Галистеу започва на 15 март 1993 г. в 4 следобед, когато 19-годишният бразилски модел пристъпва в офиса на “Елит моделс” в Сао Пауло, за да се яви на кастинг. От Shell търсят хубави момичета за хостеси по време на бразилския Гран При. Адриане е сред одобрените кандидатки. За първи път вижда на живо бъдещия си любовник (всъщност само отдалече успява да зърне синята му шапка) четири дни по-късно, когато Айртон пристига на пресконференциата преди състезанието, заобиколен от журналисти и фенове. На 21-ви, в деня на състезанието, докато Адриане развежда някои от гостите из пит-лейна, един мъж я приближава и й се представя: “Аз съм личният асистент на Сена. Той ме помоли да ви взема телефонния номер.” И тя му го дава. Тя няма как да знае, че само за няколко минути асистентът е събрал номерата на още десетина момичета, защото Сена си прави личен кастинг за приятелка. Отдавна му се иска да има някого до себе си, който да му помага да разделя личния от професионалния живот. Приятелят му Брагуиня го съветва да избере точно това момиче от останалите “кандидатки” , защото изглежда по-наивна и лесно манипулируема. Сена склонява да направи моделката своя официална приятелка, макар че тогава си пада по друга жена.

Сена предлага на Адриане веднага да започне “работа” като негово гадже и да го придружава навсякъде 24/7 срещу добро месечно заплащане. И понеже изгледите да направи успешна кариера в моделството към момента изглеждат повече от нищожни, Адриане приема офертата. Обаче скоро след като заживяват заедно, Сена осъзнава, че е направил голяма грешка с тази жена. Не можеш да плащаш заплата на една секси мадама и да очакваш в замяна преданост и любов! Въпреки че на общите им снимки двамата изглеждат влюбени, Адриане не обича Сена. И въпреки уговорката им, си прави горе-долу каквото иска. Сена е убеден, че тя е с него само заради славата и парите, а когато през март 1994-а излизат нейни разголени снимки в предизвикателни пози в списание Caras, иначе кроткият, но дълбоко религиозен младеж направо побеснява. Няколко дни по-късно вече е взел решение да скъса с нея, за да не може повече да накърнява обществения му имидж по такъв непристоен и долнопробен начин.

Храни куче да те лае

Пет месеца след трагичната смърт на Сена на пистата “Имола”, Адриане Галистеу буквално продава целия му личен живот на пресата под формата на автобиографична книга със заглавие “Моят живот с Айртон Сена”. Адриане подписва с издателството на списание Caras договор, който й осигурява място в медийното пространство срещу разказ от първо лице за връзката й с бразилския шампион.

И понеже медийният глад за пикантерии никога не се уталожва, моделката пътува по целия свят и с охота дава десетки интервюта, в които разкрива и интимните детайли от личния живот на Сена. На следващата година Адриане позира за бразилското издание на Playboy като “последната приятелка на Сена”. Иска да й платят 200 хиляди долара, за да си купи жилище и кола. По-късно обаче променя версията си и казва пред пресата, че парите са й трябвали за лечението на болния й от СПИН брат. Това, разбира се, е далече от истината, защото фактите говорят сами за себе си. Апартаментът, който си купува, е 300 км.м. и се намира в най-луксозния квартал на Сао Пауло, а колата е лъскаво BMW.

Славата й като “последната на Сена” й гарантира и договор с телевизията, а това сбъдва голямата й детска мечта – да е актриса. Само че и актьорската й кариера не потръгва. Дълги години Адриане е безработна и охулвана от сънародниците си. За късмет (а при вече 47-годишната Адриана той май винаги е бил в изобилие) през 2009 г. се жени за богат наследник на модна къща, от когото има две деца. Но и днес, когато някой я разпознае и й поиска автограф, тя го прави в качеството си на “последната приятелка на Сена”.

Ad