За малката Милена от село Глушник и за доброто в хората, което дава сили за борба

Сподели новината:
Малката Милена
Сливен

В очакване на Рождество Христово - един от най-светлите християнски празници ще ви запознаем с 8-годишната Милена от сливенското село Глушник.

Малката Милена е едно слънчево момиче, което те кара да я заобичаш в мига в който я видиш. Тя е прекрасна, говори много, засипва те с въпроси, обожава животните, и е постоянно усмихната. Казва, че има приятели и обича да играе с тях. Трябва обаче много да внимава, защото лекарите не й дават никакви физически натоварвания.

Милена е родена със сърдечна малформация. Когато е била на 1 година й правят първата операция, а тази година през март – втората. Момиченцето губи и майка си, когато е на пет.

Тя, баща й и баба й водят една нелека борба за оцеляване. Условията, в които живеят са потресаващи. Две стаи, които са негодни за живеене, заради многото влага. Стоят на студено, защото нямат дърва.

Бащата на Милена работи като строител в Сливен през седмицата, а през почивните дни търси работа в селото. Казва, че парите не стигат.

Бабата на момиченцето – Радка се грижи през повечето време за момиченцето. Тя я води и на прегледи в София на всеки 6 месеца.

„Много ни е трудно. Налага се да пътуваме с влак, защото е по-евтино, но пътуваме много часове. Милена едва издържа. Последния път през март й стана лошо, започна да повръща, посиня…“ – разказва Радка.

Момиченцето се лекува в Националната кардиологична болница в София – Клиника по детска кардиология. Именно там са й направени двете операции.

„Много трудно живеем“ – разказва бабата. „Не ни стигат парите. Нямаме дърва и стоим на студено. Храна намираме. Хора от селото ни носят понякога. Много често аз не ям, за да има за детето. Доскоро не работих. Сега, благодарение на кмета, се грижа за три баби за по 2 часа дневно по програма. Още не съм получила заплата, но ми казаха че тя ще бъде минималната.“

Дядото на Милена е пенсионер, но пенсията му отивала за погасяване на кредити, които семейството е изтеглило за лечението на Милена.

„Най-големия ни проблем е закупуването на лекарства, защото са скъпи. Всеки месец даваме по 90 лева. Този месец още не сме ги купили. Милена от 5 дни не ги е пила.“

Семейството не е плащало и вода от няколко години. Има да дава и на магазина в селото 80 лева.

Освен от дърва и лекарства, близките на детето се нуждаят и от телевизор, тъй като техния се е развалил, таблет или лаптоп за Милена, ако се наложи да учи от разстояние, както и от хранителни продукти.

Те благодарят на Жоро Тошев, животновъд в селото, Силвия Тодорова – учителка на момиченцето, Олга Тенева, Милена Дончева и Миглена Андреева, които им помагат в грижите за детето. И добавят, че доброто в хората им дава сили за борбата, която продължава.

А малката Милена очаква с нетърпение дядо Коледа. В писмото си до него е написала, че иска ученически несесер с три и повече прегради, пълен с моливи, боички, флумастери и цветни химикали.

А на въпроса ни какво пожелава на децата за Коледа, тя с усмивка отговоря: „Много, много здраве!“…

Ако искате да помогнете на малката Милена, може да се свържете с нейната баба Радка на телефон: 0888 519833 или с кмета на село Глушник.

Ad