Зетят на Виктор Орбан гради хотелска империя в Унгария

Сподели новината:
17.jpg
Свят

Преустроената централа в бароков стил на Виктор Орбан в района на замъка „Буда“ е ярък символ на премиер, който превръща страната си в свое политическо владение. Но в града се изгражда различна империя, пише Bloomberg.

Зетят на Орбан Ищван Тиборч се превръща в най-влиятелния инвеститор в туристическата индустрия в страната, включително с пет хотела в Будапеща, които са завършени или са в процес на реконструкция. Активите на холдинговата му компания са нараснали до най-малко 65 млрд. форинта (180 млн. долара) през последните осем години, сочат публикувани неотдавна документи.

Силните семейни връзки в бизнеса не са новост и 37-годишният Тиборч казва, че няма участие в политиката. Но Унгария на Орбан е страна, където всички пътища са все повече политически.

Тиборч твърди, че има мисия да помогне за промяната на унгарската столица, така че да навакса изоставането си от градове като Виена от гледна точка на по-висок клас места за настаняване. Това включва възстановяване на сгради като спа хотела Gellert на брега на Дунав в Буда и хотел Dorothea в Пеща.

Визията му е „да издигне Будапеща до водеща туристическа дестинация от по-високо качество“, заяви Тиборч в имейл миналия месец, в една от редките си изяви пред чуждестранни медии. „Тук съм дългосрочно“, допълни той. Тиборч откри също частен клуб и преустроени хотели на други туристически места като езерото Балатон и винената област Токай.

https://slivenmedia.com/uploads/638401D8AF9B1C8469AF7CC6823C2C24

Хотел Gellert в Буда. Холдинговата компания на Тиборч в момента ремонтира известната сграда. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Но опоненти на Орбан твърдят, че издигането на Тиборч показва как политиката и бизнесът са станали взаимосвързани при ръководител, когото Европейският съюз обвинява, че затвърждава система на шуробаджанащина.

Средства за около 19 млрд. евро за Унгария остават замразени от ЕС отчасти заради притеснения как се разходват средствата, а страната е на дъното в блока според годишния индекс за възприятие на корупцията на „Трансперънси Интернешънъл“.

Кметът на Будапеща Гергей Карачон, който е ожесточен критик на Орбан, казва, че Тиборч се е възползвал от връзките си с унгарския премиер, който е на власт от 2010 г. насам. В същото време средствата на общината в града бяха намалени от правителството, отбеляза той.

Проекти като правителствения комплекс на Орбан в района на Замъка, нови музеи и хотелите на Тиборч привличат окото, но не са от съществена полза за града, коментира Карачон в интервю в кабинета си.

https://slivenmedia.com/uploads/A3C695FF30EF7E24DA69B882070A16F7

Кметът на Будапеща Гергей Карачон е ожесточен критик на Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

„Политиките на правителството не са насочени към туризма или подкрепата за местните жители, те са мотивирани от бизнеса и властта. Тиборч твърди, че защитава архитектурното наследство. Това не е вярно“, счита Карачон.

Тиборч се ожени за голямата дъщеря на Орбан Рахел през 2013 г., с която се запознал шест години по-рано в църква, според нейно интервю за седмичното списание Mandiner. Докато останалите членове на семейството на премиера не се изявяват усилено в медиите, Тиборч се превръща в емблематично име в Унгария.

Той и съпругата му многократно опровергаха твърдения, че са се възползвали от близостта си до Орбан, но Тиборч заяви пред сайта Index.hu миналата година, че редовно обсъждал развитието на туризма с тъста си. Той също така опроверга твърденията на кмета на Будапеща за проектите му, като заяви, че основната му цел е да опази застрашената от рухване архитектура.

https://slivenmedia.com/uploads/FD4A14846D1A7F196C3FC524D1871BE6

Преустроеният правителствен комплекс на Орбан в бившия кармелитски манастир. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

„За местните собственици на имоти винаги е от полза да имат ремонтирани, луксозни сгради наблизо вместо занемарени структури. Колкото до политическата реторика, свързана с моето име, считам подобни разговори за неуместни. Не се занимавам с политика“, изтъкна Тиборч.

Мрежата на Тиборч включва собствеността му чрез холдинговата му компания BDPST Group и някои дялове в компании чрез фондове за частни капиталови инвестиции. Бизнес партньорите му са участвали и в други сделки. През 2022 г. премиерът на Словения блокира покупката на най-голямата туристическа компания в страната от базирана в Будапеща група, оглавявана от партньор на Тиборч.

В интервюто по имейл Тиборч е отказал коментар за изчисленията на Bloomberg за стойността на активите му и е насочил към публични финансови документи. Forbes класира Тиборч на 27-о място в най-новото си подреждане на най-богатите унгарци със състояние от 75,3 млрд. форинта.

Първият му голям проект беше Elios Zrt., специализирана компания в търгове за улично осветление, финансирано със средства от ЕС. Тиборч продаде компанията през 2015 г. на Атила Паар, чиято строителна компания спечели обществени поръчки за някои от най-видимите проекти на правителството, включително ремонта на замъка „Буда“ и на Държавната опера.

Три години по-късно службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ заяви, че сделки на Elios са били свързани с измами и призова Унгария да предприеме действия срещу Тиборч и негов бивш съдружник. Делото беше прекратено, а унгарското правителство трябваше да върне средствата на стойност 43,7 млн. евро, предоставени на компанията.

Оттогава вниманието на Тиборч е съсредоточено основна върху BDPST, която той създаде същата година, когато напусна Elios. Целта според отговорите му на въпросите по имейл била да получи достъп до „големия неизползван потенциал на туристическия сектор в Унгария, който е значително обещание за националната икономика“.

Първата покупка беше рушащ се замък в Тура, на 50 км източно от Будапеща. Сега той е флагманският петзвезден хотел на BDPST, рушащата се сграда беше спасена след десетилетия на лошо управление по времето на комунизма. Певецът Джъстин Бийбър празнува там с приятели и служители след участие на музикален фестивал в Будапеща през 2022 г., съобщиха тогава медиите.

BDPST инвестира също в пренос на товари, логистика, финанси, а в последно време и в земеделие, но туризмът винаги е бил неин основен интерес, а също и на съпругата на Тиборч. В интервюто за Mandiner, публикувано в края на 2022 г., Рахел Орбан разказа, че е била стажантка в хотел „Кемпински“ в едно от първите си работни места. Тя е завършила магистратура по бизнес администрация в швейцарското училище за хотелиерски бизнес EHL в Лозана.

https://slivenmedia.com/uploads/CCB49987F88C01A009EF71CF37929A90

Замъкът в Тура беше първата покупка на холдинговата компания на Тиборч. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

„Туризмът в столицата трябва да бъде издигнат на по-високо ниво. Будапеща може също да се превърне в алтернативна дестинация за гости от висок клас“, отбеляза тя пред списанието.

Най-новата добавка към портфейла с хотели на съпруга ѝ е Gellert Hotel от началото на 20-и век, издържан в стил ар нуво. Той ще бъде управляван от Mandarin Oriental Group, първият хотел за веригата в Унгария, когато отново отвори врати през 2027 г., съобщи Тиборч в имейла.

Хотелът с гледки към Дунав от подножието на хълмовете в Буда пострадал при бомбардировки по време на Втората световна война и бил ремонтиран по времето на комунизма. Съседният спа хотел, който остава в ръцете на местните власти, е един от най-емблематичните за Будапеща.

На другия бряг на реката компанията му притежава петзвездни хотели, всички оперирани от международни вериги. Но любимият му завършен хотел до момента е Dorothea, Autograph Collection, управляван от Marriott.

https://slivenmedia.com/uploads/845001CBFBA2CD797828723126D6D11E

Къпане в термален басейн извън хотел Gellert в Будапеща. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Величественият интериор препраща към унгарския фолклор с бродерия, украсяваща възглавнички от синьо кадифе в основното кафене, и гигантската стена със сини плочки, която свързва рецепцията с основния ресторант. Ресторантът, който се намира под гигантски стъклен покрив, е като зимна градина.

Тиборч купи имота от компания собственост на строителната група Indotek, която от нейна страна е собственост на Даниел Йелинек, поставен на седмо място сред най-богатите унгарци от списание Forbes. Indotek беше част от група, която се стремеше да купи летището в Будапеща преди да се откаже от офертата си в края на 2021 г.

Правителството все още планира да купи летището и финансова компания, която индиректно е контролирана от Тиборч, предлага консултации на официални представители, съобщи Bloomberg през ноември.

https://slivenmedia.com/uploads/14686017ACE7CB4E5C31810425B3574A

Хора си правят селфи на моста "Сечени", несъмнено най-сниманата забележителност в Будапеща. Тиборч твърди, че има мисия "да издигне Будапеща до водеща туристическа дестинация с по-високо качество". Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Проектът за преустройство на хотел Dorothea е финансиран със собствени средства на Тиборч плюс заем за 40,1 млрд. форинта от банка MBH, сочат корпоративни документи. Лоринч Мецарош, най-близкият бизнес съдружник и приятел на Орбан, и държавата притежават заедно мажоритарния дял в MBH.

Тиборч не може да бъде спрян, както биха казали опоненти на тъста му. Неговата основна цел е да създаде туристически бранд. „Усилията ни са съсредоточени върху Унгария и Будапеща до момента. Но това не изключва възможността за проекти в други страни и градове в бъдеще“, отбелязва той.

Ad