Ще получи ли присъда британецът, обвинен в блудство с деца в Сливен?

Сподели новината:
8.jpeg
Сливен

Издирван за педофилия британски гражданин успява да избяга от правосъдието в страната си и намира прикритие в най-бедния квартал на Сливен като пастор. Извършва покръстване на деца и се чувства в безопасност у нас.

В репортаж на Би Би Си от 2019 г. журналист се обръща към въпросното лице с думите:  "Господин Хъл, вие сте тук, укриващ се от британското правосъдие, бихте могъл да сте в затвора“.

"В момента въпросният "пастор" отново е арестуван. Тече дело срещу него", обясни пред БНР Росица Кратункова, основател на фондация "За Надежда".

Това не е първото му задържане, посочи тя.

"Предишният път не получава присъда. Надяваме се този да получи справедлива".

След като го освободиха през 2021 г., той се върна отново в квартал "Надежда", където има купена къща и се намира самата му църква, разказа тя в предаването "Хоризонт до обед".

"Провеждаше различни дейности с деца, учеше ги на английски.

Решихме да създадем фондация "За Надежда" и да се насочим към подкрепа на семействата на децата, които вероятно са стотици".

Адвокат Стойко Славов отбеляза, че настоящият случай касае деяния, които са извършени през 2022 г.

"От 5 до 20 години е предвиденото наказание за това деяние. Засегнати са 14 деца.

Взета му е най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража  и до този момент тя не е била променяна. В момента той се намира в Бургаския затвор. Изчаква първото заседание по делото, което ще се проведе на 22 февруари".

Анонимна жена от общността  в квартал "Надежда" обясни, че се надява педофилът да получи справедлива присъда.

"Децата имат права и трябва да бъдат защитени".

За Росица Кратункова е важно този случай да бъде внимателно изследван и анализиран.

"Как е възможно чужд гражданин да се скрие и в продължение на години да извършва сексуални посегателства върху деца?! Много хора обвиняват родителите, но е важно да си припомним, че това е самопровъзгласил се пастор, който има влияние върху населението".

Той е подпомагал е и финансово общността, обясни тя.

Надя Кожухарова, психолог от асоциация "Анимус" разясни, че обикновено децата нямат думи за преживяното сексуално насилие и то е съпътствано със сигнали, давани от тялото им.

"Симптомите са обикновено психосоматични – могат да са свързани с промени в съня, в храненето, има случаи, когато децата се изпускат по голяма и по малка нужда. Те не могат да проумеят какво точно се е случило  и тяхното тяло говори. Могат да развият обсесивно-компулсивно поведение.

Последствията зависят много от това какво ще бъде отношението на възрастните, на общността и на цялото общество относно това, което са преживели. Злоупотребено е с доверието им от човек, който е харизматичен и важен за тях.  Това може да изкриви представата на децата за тяхната позиция в семейството, в обществото, в света на възрастните, както и в бъдещото им отношение към авторитети. У децата се създава впечатление, че най-ценното у тях е това, че могат да доставят сексуално удоволствие на някого. Много е важно да има някой, който да им каже, че това не е правилно".

Тя отбеляза също, че възрастните във въпросната общност за загубили за дълго време чувствителността си относно случващото се.

"Това е заради бедността им и защото са разчитали на малки подаяния от този човек".

Важно е да не се виктимизират допълнително децата в рамките на наказателното производство, подчерта психологът.

"Те не би трябвало да участват активно в него. Важно е дали някой ще им повярва и дали ще реагира емпатично, както и дали ще бъдат разпитани по щадящ начин, както и дали семействата ще бъдат подкрепени и научени как да реагират на преживяното, как да разчитат симптомите на насилие, как да говорят".

Адекватната присъда е от решаващо значение за възстановяването на жертвите и техните семейства, обясни още Надя Кожухарова.

Адвокат Славов отбеляза, че в случая обществената опасност е изключително завишена. Той очаква осъдителна присъда за британския гражданин.

А очакванията на Росица Кратункова са този случай да послужи като аларма за обществото.

"Не си даваме сметка колко български педофили има. Важно е обществото да се мобилизира".

Източник: БНР

Ad